Ο Samuel Gridley Howe γεννήθηκε στις 10 Νοέμβρίου του 1801, στη Βοστώνη, της Μασαχουσέτης, με γονείς τον Joseph Neals και την Patty Gridley. Αποφοίτησε απο το πανεπιστήμιο Brown το 1821 και πήρε πτυχίο ιατρικής από το Χάρβαρντ το 1824.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, εξέπλευσε για την Ελλάδα, αποφασισμένος να βοηθήσει τους Έλληνες στον αξιοσημείωτο αγώνα τους εναντίον των Τούρκων. Για έξι χρόνια γεμάτα περιπέτεια και δράση, υπήρετησε στον ελληνικό στρατό με ζήλο, ως εθελοντής στρατιώτης και ως ιατροχειρούργος κυρίως στην πόλη του Μεσολογγίου, τοποθετημένος στην δυτική Ελλάδα, όπου συνάντησε και έγινε φίλος με τον Λόρδο Μπάϊρον.
Επιπλέον, αφιέρωσε αρκετό χρόνο και κόπο για την επανοικοδόμηση της διαλυμένης χώρας.
Σε επιστολή στον πατέρα του γράφει:
«Οι Ελληνες στρατιώτες είναι κακοντυμένοι. Μά δεν έχουν και τροφές. Μισθό δεν παίρνουν. Είναι αμαθείς. Ένας στους είκοσι ξέρει να διαβάζη ή να γράφη. Αλλά είναι πολύ έξυπνοι, ζωηροί, σαν τις γίδες στα βουνά, και ανδρείοι, αν τους αφήσης να πολεμήσουν με τον δικό τους τρόπο, πυροβολώντας πίσω από βράχους και δένδρα. Οι ναύτες μπορούν να συγκριθούν με τους ναύτες όλου του κόσμου. Πάντοτε νικούν τους εχθρούς στις ναυμαχίες. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην υπεροχή τους».
Ο Howe αναχώρησε βιαστικά για Αμερική για λίγους μήνες κατά την διάρκεια της εξαετής διαμονής του στην Ελλάδα, ελπίζοντας να μαζέψει προμήθειες και ρούχα για τους εξαθλιωμένους Έλληνες και να καλέσει βοήθεια. Ήταν τότε κατά την αποστολή του που δημοσίευσε το πολύ γνωστό και συγκινητικό “An Historical Sketch of the Greek Revolution.” Η αποφασιστηκότητα του Χάου και επίδοση του λειτούργησαν σαν ορόσημο, με το να ενημερώσει τους Αμερικάνους για τις θηρωδίες που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, και κατάφερε να μαζέψει ένα γενναιόδωρο ποσό για την αγορά τροφίμων και υποδημάτων για τους Έλληνες στρατιώτες. Ο Χάου μοίρασε προσωπικά όλες τις προμήθειες με σοφία, δίνοντας τες αμέσως στους αδύναμους, όμως επίσης ανέθεσε σε εύρωστους ανθρώπους να δουλέψουν σε δημόσια έργα με αντάλλαγμα προμήθειες. Αυτή η πρακτική προσέγγιση εξελίχθηκε περαιτέρω όταν ίδρυσε ένα ιατρικό κέντρο στο νησί της Αίγινας. Επίσης ίδρυσε μία αγροτική κοινότητα για πρόσφυγες το 1829 κοντά στο Κανάλι της Κορίνθου.
Εν τω μεταξύ ο Χάου συμμετείχε στο ξεκίνημα και στην επιτήρηση ενός σχολείου για τυφλούς χρηματοδοτούμενο απο την πολιτεία της Μασαχουσέτης.
Σύντομα αναχώρησε για την Ευρώπη για την επιθεώρηση παρομοίων ιδρυμάτων, και το 1832, άνοιξε το σχολείο στο σπίτι του πατέρα του, και ήταν διευθυντής του για τα επόμενα 44 χρόνια.
Το 1866, όταν μία κραυγή για βοήθεια ακούστηκε απο τους Κρητικούς, ενάντια της καταπίεσης απο τους Τούρκους, ο Χάου για άλλη μία φορά στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας. Επισκέφτηκε πολλές πόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας διαλέξεις σχετικά με τον αγώνα των Κρητών και συγκέντρωσε χρηματική βοήθεια απο τοπικές κοινότητες. Το 1867, ο Δρ. Χάου, έκδοσε ένα θαυμαστό έργο στο Αμερικανικό κοινό, προτρέποντας τους να συνδράμουν τις γυναίκες και τα παιδιά των Ελλήνων ώστε να μην πεθάνουν απο πείνα στο νησί της Κρήτης. Ο Χάου και πάλι κατάφερε να συγκέντρωσει τρόφιμα και ρούχα για τους Έλληνες.
Samuel Gridley Howe, M.D. Memorial
Το μνημείο του Σαμουήλ Γκρίντλεϋ Χάου στην Τρίπολη, της Αρκαδίας |
Μετάφραση: Μέγας Κύρης