Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Η μάχη του Μάλντον

Δεν επρόκειτο για μια ιδιαίτερα σημαντική σύγκρουση, αλλά για ένα ακόμη επεισόδιο από μια σειρά επιθέσεων των Βίγκινγκς στην Αγγλία. Το επεισόδιο αναγράφεται στα Αγγλοσαξονικά Χρονικά ως μια σύντομη είδηση: «Εκείνη τη χρονιά (991) το Ίπσουιτς λεηλατήθηκε, και λίγο αργότερα πέθανε ο κόμης Μπάιρτνοθ στο Μάλντον. Τότε αποφασίστηκε πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο στους Δανούς, λόγω της μεγάλης τρομοκρατίας που επέβαλλαν κατά μήκος των ακτών. Την πρώτη φορά πλήρωσαν 10.000 λίρες».
Το 991, ο αγγλοσαξονικός στρατός, διοικούμενος από τον κόμη Μπάιρτνοθ του Έσσεξ, είχε μια μοιραία συνάντηση με τον δανικό στρατό κοντά στο Μάλντον, στις όχθες του Μπλακγουότερ.
Οι Δανοί είχαν ηγέτη τους τον Όλαφ Τρίγκβασον, το μετέπειτα βασιλιά της Νορβηγίας, και είχαν προχωρήσει κατά μήκος του ποταμού μέχρι το νησί Νόρθεϋ, που ενωνόταν με την ηπειρωτική χώρα με μια λωρίδα στεριάς. Ο Μπάιρτνοθ παρέταξε τα στρατεύματα του απέναντι από τους Δανούς, στην άλλη πλευρά του ποταμού, εμποδίζοντας τους εισβολείς να διασχίσουν το ποτάμι και να ξεκινήσουν τη μάχη. Ωστόσο, ο κόμης ενήργησε απερίσκεπτα ή παρασύρθηκε από τρομερή υπεροψία: σε μια σπάνια κίνηση ιπποτισμού, απέσυρε τα στρατεύματα του και άφησε ένα προγεφύρωμα ώστε οι Δανοί να μπορούν να πολεμήσουν με τους Αγγλοσάξονες σε σταθερό έδαφος.
Ο Μπάιρτνοθ πλήρωσε την απόφαση του αυτή με την ίδια του τη ζωή. Το επεισόδιο ενέπνευσε ένα άλλο επικό τραγούδι, το οποίο εξιστορεί τις πράξεις πολλών από τους πρωταγωνιστές της σύγκρουσης του Μάλντον και περιγράφει με εντυπωσιακές εικόνες την πολεμική ατμόσφαιρα της εποχής.


Μέγας Κύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.