Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Το Γερμανικό σχέδιο της εισβολής στην Τουρκία “GERTRUDE”.

Το παρακάτω απόσπασμα αναφέρεται στο άγνωστο σχέδιο του Τρίτου Ράιχ σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις θα εισέβαλε στην Τουρκία μετά το τέλος του Β’ ΠΠ με σκοπό να απαλλάξει τις νοτιοανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες , αναμεσά τους και την Ελλάδα από την Τουρκική απειλή.

Έτσι ρίχνεται φως σε μια εντέχνως αποσιωπημένη πτυχή των σχεδίων του Ράιχ που εντάσσονταν στο ευρύτερο πλάνο για την αναμόρφωση όχι μόνο της Γερμανίας , αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.


Το Γερμανικό σχέδιο της εισβολής στην Τουρκία “GERTRUDE”.

Μέλη της Αρμενικής - Γερμανικής και Γεωργιανικής - Γερμανικής Ένωσης συνάντησαν τον Άλφρεντ Ρόζενμπερκ το 1941 , και τους υποσχέθηκε ότι «όταν η Αρμενία και η Γεωργία ελευθερώνονταν από τον μπολσεβίκικο ζυγό , ο Αρμενικός και ο Γεωργιανός στρατός με την υποστήριξη της Γερμανίας θα ξεκινούσαν έναν Ιερό πόλεμο εναντίων της Τουρκίας , στον οποίο επίσης θα συμμετείχαν δυνάμεις της Wehrmacht , των Waffen SS , καθώς επίσης μεραρχίες του Ελληνικού και του Βουλγαρικού στρατού θα επιτήθονταν στην Τουρκία ταυτόχρονα».

Είναι βέβαιο ότι η επιχείρηση αυτή θα λάμβανε χώρα, καθώς κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ η Τουρκία δεν ήταν σύμμαχος του Τρίτου Ράιχ και επίσης υπάρχει το όνομα της επιχείρησης που μπορεί να ελεγχθεί. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της , η Αρμενία θα γίνονταν σύμμαχος της Γερμανίας. Αυτή η εξέλιξη έχει εγκριθεί προσωπικά από τον Αδόλφο Χίτλερ.

Το 1942 , ο Φύρερ υπέγραψε την εντολή για την δημιουργία των τεσσάρων Καυκάσιων Λεγεώνων.

Στρατιωτικές δυνάμεις από την Ευρώπη που θα περιλάμβαναν μεραρχίες του Ελληνικού στρατού , της Wehrmacht αλλά και των Waffen SS , προορίζονταν να βοηθήσουν τις Αρμενικές και Γεωργιανές δυνάμεις να εισβάλουν στην Τουρκία.

Την κατάλληλη στιγμή , η Αρμενία και η Γεωργία θα έπρεπε να προσφέρουν στον Γερμανικό στρατό δύναμη της τάξεως των 100.000 στρατιωτών που θα χρησίμευε στην επικείμενη εισβολή στην Τουρκία. Το σχέδιο κατοχής της Τουρκίας , άρχισε να καταστρώνεται το 1942 υπό το κωδικό όνομα “Gertrude”.

Σύμφωνα με τα αρχεία που βρέθηκαν στο Υπουργείο για τις υπό κατοχή ανατολικές περιοχές, οι ηγέτες του Τρίτου Ράιχ γνώριζαν πολύ καλά ότι αργά ή γρήγορα ο Παντουρανισμός θα αποτελούσε κίνδυνο για την Γερμανία εάν επέτρεπαν στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να ενωθούν.

Ο κίνδυνος της ένωσης της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν υπό την σκέπη μίας μεγάλης «Παντουρανικής» ιδέας ήταν ουσιαστικά ένας ορατός κίνδυνος για τους ηγέτες του Ράιχ κατά το 1942 και 1943. Έτσι η ιδέα της Μεγάλης Αρμενίας και της πραγματοποίησής της αποτελούσε το αντίβαρο στις Τουρκικές φιλοδοξίες στην περιοχή του Καυκάσου.

Ένας χάρτης του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ που παρουσίαζε την προγραμματισμένη εισβολή του Ράιχ στην Τουρκία (Kommissariat Armanien) , ανακαλύφθηκε ανάμεσα στα απόρρητα αρχεία που βρέθηκαν από την σοβιετική υπηρεσία στρατιωτικής αντικατασκοπίας “SMERSH” στο τέλος του πολέμου.


Πηγή : Forgotten Legion : Sonderverbände Bergmann in World War II , 1941-1945.
Eduard Abramian (ed. Antonio J. Munoz) , Europa Books , 2007 , pp. 9 -13.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.