Πέμπτη 12 Μαΐου 2011
PANZERFAUST.
Το panzerfaust ( αντιαρματική γροθιά ) αποτελεί το πρώτο φορητό αντιαρματικό μιας χρήσεως του Γερμανικού Στρατού , χρησιμοποιήθηκε εκτενώς κατά την διάρκεια του Β. Παγκοσμίου Πολέμου και είναι ο απευθείας πρόγονος όλων των σύγχρονων αντιαρματικών οπλών μιας χρήσεως. Αλλά και του Ρωσικού αντιαρματικού RPG που εχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στους σύγχρονους πολέμους και κυρίως στα χέρια αντάρτικων και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.
Στις αρχές του 1942 οι όλο και αυξανόμενοι αριθμοί σοβιετικών αρμάτων στο ανατολικό μέτωπο , η αντίστοιχη έλλειψη από πλευράς Γερμανών επαρκή αριθμού αντιαρματικών όπλων οδήγησαν την Γερμανική ανώτατη διοίκηση Στρατού (OKH ) να αναθέσει μέσω της διεύθυνσης οπλισμού στην εταιρία HASAG την κατασκευή ενός φορητού αντιαρματικού όπλου. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός ελαφρού ( 2,8 κιλά ) ευκολόχρηστου και φτηνού στην κατασκευή όπλου το οποίο κατασκευάστηκε σε 4 εκδόσεις που διαφοροποιούνταν μεταξύ τους στο βεληνεκές τους.
Η πρώτη έκδοση των 30 μέτρων , η δεύτερη των 60 μέτρων , η τρίτη των 100 και η τέταρτη των 150 μέτρων. Όλες οι εκδόσεις μπορούσαν να διατρήσουν την θωράκιση όλων των γνωστών τότε αρμάτων που χρησιμοποιούσαν οι σύμμαχοι χάρις στην κεφαλή κοίλου γεμίσματος που έφεραν με ικανότητα διάτρησης άνω των 200 mm χάλυβα. Από τον Νοέμβριο του 1942 που πρωτοεμφανίστηκαν τα panzerfaust μέχρι και την άνοιξη του 1945 όποτε τερματίστηκε η παραγωγή κατασκευάστηκαν 6.700.000 αντιαρματικά όπλα σε όλες τις εκδόσεις και κυρίως αυτές των 60 και 100 μέτρων.
Τα panzerfaust χρησιμοποιήθηκαν και στην Ελλάδα στα χέρια των κομμουνιστών στην διάρκεια του συμμοριτοπόλεμου και συγκεκριμένα για πρώτη φορά στη μάχη της Δημητσάνας τον Αύγουστο του 1948 (στη μάχη αυτή οι στόχοι δεν ήταν άρματα αλλά τα οχυρωματικά έργα της Ελληνικής Χωροφυλακής). Οι δυνάμεις τους διέθεταν συνολικά περίπου 3000 κομμάτια. Άλλα panzerfaust περιλαμβάνονταν στο φορτίο του ιστιοφόρου “ Άγιος Γεώργιος ’’ που προσπάθησε να εφοδιάσει με πυρομαχικά τις δυνάμεις της ΕΟΚΑ στην Κύπρο αλλά δυστυχώς τα όπλα έπεσαν στα χέρια των Άγγλων.
Τα στούκα του πεζικού όπως ονόμαζαν οι Γερμανοί στρατιώτες τα panzerfaust αποτέλεσαν σύμβολο και σήμα κατατεθέν του Γερμανικού Στράτου ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια του πολέμου. Έγιναν το μέσο με το οποίο πολλοί Γερμανοί στρατιώτες κέρδισαν ανώτατες διακρίσεις του Γερμανικού Ράιχ όπως ο Αρχιλοχίας της Στρατονομίας Χαιντς Χοουερ ο οποίος τα ξημερώματα της 22ας Απριλίου 1945 σε επιχείρηση στα ερείπια του Βερολίνου κατέστρεψε 18 Σοβιετικά άρματα μάχης σε μια ώρα όλα με panzerfaust και αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους τιμηθείς με τον Σταυρό του Ιππότου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.