Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Werewolves - Το κίνημα των Λυκανθρώπων

Όταν κάποιος διαβάσει την ιστορία του 2ου Μεγάλου Πολέμου σχηματίζει την εντύπωση ότι η είσοδος των σοβιετικών αρμάτων μάχης στο Βερολίνο και στη συνέχεια η άνευ όρων παράδοση των εθνικοσοσιαλιστικών δυνάμεων την 8η Μαΐου 1945 σημαίνει ταυτόχρονα παύση κάθε αντίστασης απέναντι στις συμμαχικές δυνάμεις. Κάτι όμως που δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει και μια άλλη πτυχή άγνωστη σε πολλούς. Από τα τέλη του 1945 ένα νέο αντιστασιακό κίνημα εμφανίστηκε στην Γερμανία βασισμένο στην Χιτλερική Νεολαία που ονομάστηκε Λυκάνθρωποι.



Οι “ λυκάνθρωποι ” ήταν μια οργάνωση ανταρτών η οποία συγκροτήθηκε στο τέλος του πολέμου με αρχηγό τον Obergruppfuhrer Hans Pruetzmann. Η οργάνωση της γερμανικής νεολαίας ξεκίνησε πριν το τέλος του πολέμου ως παρακλάδι της Wehrmacht. Τον χειμώνα του 1945 ο αριθμός των νέων που εκπαιδεύτηκαν σε τακτικές πολέμου έφτασε τους 5 - 6.000 μαχητές αλλά υπήρξε τεράστια αύξηση μετά την εκστρατεία του υπουργείου προπαγάνδας με την επιτήρηση του Dr. Goebels να υπερασπιστούν όλοι οι κάτοικοι της Γερμανίας άντρες γυναίκες και παιδία τους εαυτούς τους απέναντι στον εχθρό καθώς οι μπολσεβίκοι και οι αμερικανοί πλησίαζαν την καρδία του Ράιχ.

Οι λυκάνθρωποι ειδικεύτηκαν κυρίως ως ελεύθεροι σκοπευτές , σαμποτερ , ναρκοθετούσαν δρόμους κατέστρεφαν συμμαχικά στρατόπεδα , βιομηχανικές εγκαταστάσεις και υδραγωγεία των κατοχικών αρχών , τζιπ και φορτηγά με άμμο στις μηχανές αλλά και αποθέματα τροφίμων και ύδατος με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών σοβιετικών και αμερικανών στρατιωτών. Τα περισσότερα χτυπήματα έγιναν στις κατοχικές περιοχές Σοβιετικών και Γάλλων.

Ο πρώτος Σοβιετικός διοικητής του Βερολίνου Στρατηγός Berzarin εξοντώθηκε τον Ιούνιο του 1945 από τους “Λυκάνθρωπους”. Μια έκρηξη στα κεντρικά της αστυνομίας στην Βρέμη τον Ιούνιο του 1945 σκότωσε 5 Αμερικανούς και 39 συνεργάτες Γερμανούς. Ιδιαίτερα σκληρά ήταν τα αντίποινα ενάντια σε όσους Γερμανούς προδότες συνεργάστηκαν με τις κατοχικές αρχές. Για παράδειγμα με καταδρομική επιχείρηση “ λυκάνθρωποι” τιμώρησαν τον δήμαρχο του Ααχεν Franz Oppenhoff ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τις κατοχικές αρχές.



Οι τακτικές για τις δολιοφθορές πήραν μεγάλη δημοσιότητα από την διανομή φυλλαδίων και μέσω παράνομων ραδιοφωνικών εκπομπών. Οι Σύμμαχοι προσπαθούσαν να συλλάβουν τους αντιστασιακούς και με έκπληξη διαπίστωναν ότι η ηλικία τους ήταν από 8 μέχρι 17 χρόνων ( ! ) κάτι όμως που δεν τους εμπόδισε πολλές φορές να εκτελέσουν με συνοπτικές διαδικασίες τους “λυκάνθρωπους”. Από την άλλη πλευρά οι Σοβιετικοί δεν δίσταζαν να καταστρέψουν ολόκληρες συνοικίες όταν έπαιρνε μέρος κάποια πράξη αντίστασης στην περιφέρεια της κατεχόμενης Γερμανίας. Σκέψεις για παράδοση δεν υπήρξε σε κανένα από τα μέλη της οργάνωσης κατά την διάρκεια του ανταρτοπόλεμου.

Στον πρώτη του ομιλία μετά τον θάνατο του Αδόλφου Χίτλερ ο διάδοχος του ναύαρχος Karl Donitz διέταξε την άμεση κατάπαυση του πυρός κάτι το οποίο τα μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων αρνήθηκαν να υπακούσουν. Πολλοί προχώρησαν σε αυτοκτονίες μη αντέχοντας την ήττα της Γερμανίας. Μέχρι τα τέλη του 1947 αναφέρθηκαν δυναμικές ενέργειες ενάντια σε αμερικανικά και σοβιετικά στρατεύματα.



Το ψευδώνυμο του Χίτλερ στον εσωτερικό του κύκλο ήταν Λύκος και “φωλιά του λύκου” ονομάστηκε το αρχηγείο του στην Ανατολική Πρωσία τις τελευταίες μέρες του πολέμου. Η αντίσταση των νέων του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος είναι η υπέρτατη θυσία στην ιδέα του Εθνικού Σοσιαλισμού. Πολέμησαν σκληρά και οι πιο πολλοί από αυτούς πέθαναν ηρωικά πιστοί στις ιδέες και τα οράματα του Αδόλφου Χίτλερ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.