Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Human enhancement - Τεχνολογίες αναβάθμισης του Ανθρώπου

Ο όρος Human enhancement αναφέρεται στο σύνολο των μεθόδων και τεχνικών, με την χρήση επιστημονικών και τεχνολογικών εργαλείων, για την προαγωγή, προώθηση και αναβάθμιση, προσωρινή ή μόνιμη, των ικανοτήτων του ανθρωπίνου σώματος, είτε με φυσικά, είτε δίχως φυσικά μέσα και τρόπους. Επίσης αναφέρεται στη τεχνολογική προοπτική για εφαρμογή και ανάπτυξη ικανοτήτων του ατόμου ή των μελών του ανθρωπίνου σώματος, πέρα από την φυσική ικανότητα του. Η εργαλειακή χρήση του Human enhancement η οποία και σαφώς αφορά πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις, προκαλεί αρκετά ερωτήματα με κυριότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη της (σε θεωρητικό επίπεδο) την άρνηση των βιο-ηθικών*, για εφαρμογή νευρο-τεχνολογίας, νανό-τεχνολογίας, κυβερνο-τεχνολογίας και γονιδιακής τεχνολογίας, για μη θεραπευτικούς λόγους στην ανθρώπινη βιολογία.

Οι λεγόμενες Human enhancement technologies (HET)-Τεχνολογίες αναβάθμισης του Ανθρώπου- είναι τεχνολογικές μέθοδοι που βρίσκουν εφαρμογή πέρα από την θεραπεία ασθενειών και ανικανοτήτων του ανθρώπινου σώματος, αποτελούν μέσα επίτευξης της βελτίωσης του ανθρώπου στα πλαίσια του τεχνολογικού δημιουργήματος του Μετά-Ανθρώπου. Του επόμενου ανθρώπου που θα κατοικεί στην γη. Η χρήση των HET μπορεί να δώσει χαρά σε ανάπηρους και ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας, σε ανθρώπους με ανίατες ασθένειες και να προωθήσει την εξέλιξη του ανθρώπου.Οι HET ανήκουν στις λεγόμενες ''emerging technologies''- αναδυόμενες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα αποτελούν μέρος της λεγόμενης Ανθρώπινης Γενετικής Μηχανικής και αποτελεί σύγκλιση των τεχνολογιών του μέλλοντος όπως νανό-τεχνολογία, βιο-τεχνολογία, ρομποτική καθώς και άλλων τεχνολογιών ικανών να προωθήσουν και να αναπτύξουν την ικανότητα του ανθρωπίνου σώματος.

Για να γίνουμε σαφείς τεχνολογίες HET είναι η πλαστική χειρουργική, η τεχνολογία των εξω-σκελετών, η ευγονική (η οποία θεωρήθηκε απαγορευμένη αν και σε μια μορφή υπάρχει με την ονομασία ''θετική ευγονική''), η επέμβαση στον γενετικό κώδικα των εμβρύων , η τοποθέτηση τεχνιτών μελών (ηλεκτρονικών/ρομποτικών, κλωνοποιημένων κλπ) , η νευροτεχνολογία, η γεροντολογία, η νευροπροστατευτική τεχνολογία, η βιονική τεχνολογία, η χρήση τεχνιτών εμφυτευμάτων κλπ.

Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογικών μέσων και τεχνικών, θέτει ιδιαίτερα πολιτικά ζητήματα ειδικότερα με την δημιουργία της ιδεολογίας του τρανσουμανισμού (Transhumanism) και του προγράμματος Humanity+, στα οποία μπορούμε και οφείλουμε να αναπτύξουμε θέσεις, εφόσον αποτελούν στίγμα του μέλλοντος. Οι ορίζοντες που αναπτύσσονται μέσω των τεχνολογιών αυτών μπορούν να οδηγήσουν σε φοβερή ανάπτυξη το ανθρώπινο είδος και ειδικότερα την λευκή φυλή που είναι μειονότητα αριθμητικά. Η αναβάθμιση της φυσικής αντοχής, της δύναμης, της επούλωσης τραυμάτων, της ικανότητας επιβίωσης της ικανότητας ενίσχυσης της μνήμης κλπ, σε συνδυασμό με την χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας θα μας επιτρέψουν την μείωση των ωρών εργασίας των ανθρώπων μας, ακόμα και την πλήρη αντικατάσταση μας από ρομπότ εργάτες (σήμερα αυτό συμβαίνει στην πολεμική και μηχανοκίνητη βιομηχανία) με ότι συνεπάγεται αυτό για την ισχύ της Ευρώπης. Λιγότερες ώρες εργασίας, σημαίνει περισσότερες δημιουργικές ώρες για την φυλή.

Η χρήση αυτής τεχνολογίας έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις σε Η.Π.Α, Κίνα, Ιαπωνία και Ε.Ε, μα φυσικά οι πεσιμιστές της Ελληνικής πολιτικής σκηνής αδυνατούν να κοιτάξουν μπροστά. HET και τρανσγιουμανισμός , βιοτεχνολογία, ρομποτική και ηλεκτρονική ευγονική, είναι τα μέσα που θα καθορίσουν τις γεωπολιτικές συνθήκες του μέλλοντος. Η αύξηση του πληθυσμού σε Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αφρική, μετατρέπει την Λευκή φυλή σε μια τραγική μειονότητα που θα χάσει κάθε μορφή ισχύος που διέθετε. Η τεχνολογία και η επιστήμη, είναι τα μόνα μέσα που θα μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε στο μέλλον.

*Βιοηθική είναι η πολιτική, ιδεολογική και θρησκευτική κριτική στην χρήση της τεχνολογίας και της επιστήμης επί του ανθρώπινου ή ζωικού σώματος. Καθώς επίσης αφορά και ζητήματα επέμβασης στην φύση, τις τροφές κλπ. Οι εκφραστές της βιοηθικής ποικίλουν ανάλογα τις ιδεολογικοπολιτικές και θρησκευτικές τους θέσεις και καταβολές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.