Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

“Η Ευρώπη πεθαίνει” δήλωσε κορυφαίος δημογράφος των Η.Π.Α. στην Γερουσία

Δεδομένης της εντόνως επικίνδυνης μειώσεως των ποσοστών γεννήσεων στις Ευρωπαϊκές χώρες, όλα τα αποθαρρυντικά για τεκνοποιία προγράμματα που προωθούνται και χρηματοδοτούνται από τις Ην. Πολιτείες πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν από θετικά ενισχυτικά της τεκνοποιίας προγράμματα, δήλωσε πρόσφατα ένας κορυφαίος δημογράφος στην Γερουσία.

«Δεν έχει σημασία είτε τα χαρακτηρίσουμε αναπαραγωγικά προγράμματα, οικογενειακό προγραμματισμό ή προγράμματα ελέγχου πληθυσμού», δήλωσε ο Stephen Mosher, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής Έρευνας (Population Research Institute, PRI). «Όλα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα : κατακρημνίζουν το ποσοστό γεννήσεων σε χώρες που ήδη αργοπεθαίνουν. Τέτοιου είδους προγράμματα διογκώνουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας».

Η επιτροπή της Γερουσίας για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη εστίασε στις δραματικές συνέπειες στην ασφάλεια, αλλά και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη, εξαιτίας της δημογραφικής μείωσης, οφειλόμενης στην υπογεννητικότητα και στον ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό, στις περισσότερες από τις 56 συμμετέχουσες στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) χώρες.

O Πρόεδρος της Επιτροπής, Chris Smith, σημείωσε ότι τα συμμετέχοντα κράτη – όλες τα κράτη της Ευρώπης και της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και οι Ην. Πολιτείες και ο Καναδάς – γίνονται ήδη μάρτυρες τραγικών δημογραφικών αλλαγών οι οποίες «αναμφισβήτητα θα επιφέρουν σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια, την οικονομική και την ανθρώπινη διάσταση του OSCE».

«Είναι γεγονός ότι οι πλειονότητα των κρατών του OSCE μαστίζεται από δημογραφική μείωση, και πολλές από αυτές από ταχεία μείωση. Μόνο μια χούφτα από τα 56 κράτη-μέλη του OSCE είναι στο όριο του επιπέδου αναπληρώσεως ή πάνω από αυτό», παρατηρεί ο Smith.

O Mosher συμφωνεί : «Πέντε αιώνες μετά την Μαύρη Πανούκλα που καταρράκωσε την Ευρώπη, τώρα ο Λευκός Λοιμός αποδεκατίζει με τον ίδιο τρόπο. Πολλά έθνη, ειδικά στην Ευρώπη, βρίσκονται ήδη στην τροχιά του θανάτου, χάνοντας έναν σημαντικό αριθμό πληθυσμού κάθε χρόνο. Αν ακούσετε προσεχτικά, θα αφουγκραστείτε τον οξύ ήχο της καταρρεύσεως των πληθυσμών.»

Η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι το μοτίβο της δημογραφικής μειώσεως θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο, αλλά και στην ασφάλεια των χωρών. Τα κράτη θα εξαρτώνται αποκλειστικά από ξένο εργατικό δυναμικό μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ενώ οι υποψήφιοι υπηρετούντες την στρατιωτικής τους θητείας θα μειωθούν δραματικά, οδηγώντας σε κοινωνικές εντάσεις «όπως οι συγκρούσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε κάποιες από τις συμμετέχουσες χώρες», σύμφωνα με τον Smith.

«Είναι ανησυχητικό και λυπηρό να βλέπει κανείς την ξενοφοβική και εθνικιστική βία να ξεπηδά και να προκαλείται από μακροχρόνια πληθυσμιακή μείωση» τόνισε ο Smith.

«Το ίδιο και για την οικονομία. Είναι σαφές πως σε πολλές από τις ταχέως μειούμενες πληθυσμιακά χώρες, η οικονομική ανάπτυξη βασίζεται στον μειούμενο πληθυσμό – ή για να το θέσω πιο συγκεκριμένα, πως η αριθμητικά μικρότερες νέες γενιές έχουν αρχίσει να παράγουν για τις αριθμητικά μεγαλύτερες και γηραιότερες γενιές.

Ο Stephen Mosher, η παρουσίαση του οποίου στην Επιτροπή κατέληξε στο ότι ο φαύλος κύκλος της υπογονιμότητας και της εξ αυτής επιφέρουσας δημογραφικής κατάρρευσης είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη, ξεκίνησε την παρουσίαση του παραθέτοντας ένα απόσπασμα του ιστορικού Πολύβιου (204-122 π.Χ.)

«Μπορεί κανείς να παρατηρήσει στις μέρες μας σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, τόσο μεγάλη μείωση της τεκνοποιίας και γενικότερα μείωση του πληθυσμού, που τα χωριά είναι ερημωμένα και τα χωράφια κείτονται άγονα. Αν και αυτή η χώρα, δεν λεηλατήθηκε από πολέμους ή επιδημίες, η αιτία του κακού είναι προφανής : από φιλαργυρία ή ανανδρία οι άνθρωποι, εάν νυμφευθούν, δεν κάνουν όσο παιδιά θα έπρεπε. Συνήθως κάνουν ένα ή δύο. Με αυτόν, λοιπόν, τον τρόπο, εξαπλώνεται η μάστιγα ταχέως χωρίς καν να το καταλάβουν. Η θεραπεία είμαστε εμείς οι ίδιοι· δεν έχουμε παρά να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές και το ήθος μας».

Αντίγραφο της ακροάσεως της Επιτροπής, με τον τίτλο, «2050 : Implications of Demographic Trends in the OSCE Region», βρίσκεται εδώ.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.