Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Φυλετικά επεισόδια στην Βουλγαρία

Οι τσιγγάνοι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα Βαλκάνια. Στην Βουλγαρία το Σαββατοκύριακο ξέσπασε για άλλη μια φορά σφοδρή εξέγερση εναντίον τους με πυρπόληση πολλών σπιτιών και την καταστροφή αυτοκινήτων που ανήκαν σε τσιγγάνο ηγέτη της περιοχής Κατούνιτσα.



Τα βίαια επεισόδια στην Κατούνιτσα, νοτιοανατολικά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Βουλγαρίας, της Φιλιππούπολης, ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής (23-09-2011) όταν ένας 19χρονος παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από μικρό λεωφορείο που οδηγούσε ένας άνδρας ο οποίος συνδέεται με τον αυτοαποκαλούμενο "Τσάρο των Αθίγγανων" της περιοχής Κιρίλ Ρασκόφ. Όπως δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Καλίν Γκεοργκίεφ χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φιλιππούπολη, "περίπου 127 άνθρωποι συνελήφθησαν ενώ εναντίον 28 από αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για χουλιγκανισμό."
Ένας 16χρονος κατέρρευσε στη διάρκεια των επεισοδίων και αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο από καρδιακή ανεπάρκεια. Η οικογένειά του είπε ότι πρόσφατα είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά.
Περισσότεροι από 500 εξαγριωμένοι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα από τα σπίτια του Ρασκόφ, σύμφωνα με τον Γκεοργκίεφ, και ζήτησαν την απομάκρυνση του ιδίου και της οικογενείας του από το χωριό που αριθμεί 2.300 κατοίκους.
Ο 69χρονος Ρασκόφ, γνωστός ως "Τσάρος Κίρο", έχει καταδικαστεί πολλές φορές πριν από τη δεκαετία του ΄90 για παράνομες συναλλαγές συναλλάγματος και χρυσού. Το 1998 ίδρυσε κόμμα με στόχο να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση των "Ρομά" στην πολιτική και οικονομική ζωή.

http://www.antistasi.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.