Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ… ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ “ΒΩΜΟ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝ”…!

Από: EllinikoDNA | Δημιουργήθηκε: 13 Μάρ 2011

"Αντιδρώντας στην πρόθεση της διοίκησης του ΗΣΑΠ να μεταφέρη τον Βωμό των 12 Θεών για να συνεχισθούν τα έργα εκσυγχρονισμού των γραμμών, αρκετές δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών για να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Οι συγκεντρωμένοι ανεφώνησαν ύμνο, με την Μαρία Τζάνη να επισημαίνη ότι είναι όλοι τους αποφασισμένοι να σώσουν ό,τι έχει απομείνει.

Στην συγκέντρωση, όπου οι πολίτες έψαλλαν ύμνο, η Μαρία Τζάνη, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμανε πως ό,τι μας πήραν και μας κατέστρεψαν το διεκδικούμε. “Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε ό,τι μας έχει απομείνει και το βρίσκουμε. Η εκδίκηση της ιστορίας το κάνει να αναφαίνεται, να αναβλύζη από τα σπλάχνα της γης, μέσα από χαλάσματα, κάτω από θεμέλια”, υπογράμμισε.

Ο Βωμός των 12 Θεών καθιερώθη ως ο ομφαλός της πόλης των Αθηνών, ως το ιερό, ηθικό και πολιτικό κέντρο της πόλης και λειτούργησε ως το σημείο 0 της Αθήνας από το οποίο μετρούνταν οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Κατασκευάστηκε από τον Πεισίστρατο τον νεότερο περίπου το 522 πΧ και αποτέλεσε το πρώτο θεσμοθετημένο άσυλο στο οποίο κατέφευγαν οι ικέτες. Εκεί δεν τολμούσε κανείς να τους αγγίξη. Όταν βγήκε στην επιφάνεια ο Βωμός, ύστερα από τα έργα που γίνονται μετά την στάση “Μοναστηράκι”, ο ΗΣΑΠ επιχείρησε να προχωρήση στην κατάχωση τμήματος του μνημείου, με το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) να παρεμβαίνη και να σταματά προσωρινά τα σχέδια της διοίκησης του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, πολίτες από όλους τους χώρους κινητοποιήθηκαν και δημιουργήθηκε η “Κίνηση Πολιτών για τη Σωτηρία και την Ανάδειξη του Βωμου των 12 Θεών ή του Ελέους” και μέσα από το διαδίκτυο, το Facebook, το Τwitter αλλά και διάφορα προσωπικά blogs ξεκίνησε μια προσπάθεια για να διασωθή ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν αποκαλυφθεί στην Αθήνα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.