Κάποιοι περιμένουν την 25η Μαρτίου για να εορτάσουν την ...έναρξη της επαναστάσεως του 1821, διότι κάποιοι Εβραίοι έγραψαν στο "Ευαγγέλιο" ότι εκείνη την ημέρα η Εβραία Μύριαμ αντιλήφθηκε ότι θα μείνει έγγυος από τον...Γιαχβέ, και της το είπε ένας άγγελος.
Και ενώ όμως σήμερα στην Καλαμάτα εορτάζουν την απελευθέρωση της πόλεως από την επανάσταση του 21 που έχει ήδη ξεκινήσει, οι διάφοροι Ιουδαίοι "εθνικιστές" τίποτε απολύτως δεν αναφέρουν για το γεγονός, για να μην προβληματιστούν οι αναγνώστες τους για το πως είναι ποτέ δυνατόν να απελευθερώθηκε η Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821 και μάλιστα να ανακυρήχθηκε και επαναστατική κυβέρνηση της απελευθερωμένης Ελλάδος, αλλά η επανάσταση να ξεκίνησε ...δύο ημέρες μετά!
Την 23η Μαρτίου 1821 επαναστατικές δυνάμεις των Μανιατών του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, άλλοι Μανιάτες καπεταναίοι και ο Θ. Κολοκοτρώνης φτάνουν έξω από την Καλαμάτα. Από τους βορειοανατολικούς λόφους προσεγγίζουν την πόλη, ξεκινώντας από το μοναστήρι της Βελανιδιάς, κι άλλες δυνάμεις, με επικεφαλής τους Παπαφλέσσα και Αναγνωσταρά. Ήδη από την προηγουμένη, 22 Μαρτίου, βρισκόταν στην πόλη δύναμη 2.500 Μανιατών, με επικεφαλής το γιο του Πετρόμπεη Ηλία και τους αδερφούς του Αντώνη και Γιάννη, και με πρόσχημα την προστασία του βοεβόδα της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγά Αρναούτογλου. Ο Αρναούτογλου, ανήμπορος πλέον να αντιδράσει, αναγκάζεται να παραδοθεί αμαχητί και με όρο τη διασφάλιση της ζωής των Τούρκων.
Μετά την απελευθέρωση της πόλης, τμήματα των επαναστατημένων Ελλήνων κατευθύνθηκαν προς τη Σκάλα Μεσσηνίας και την Καρύταινα (με επικεφαλής τον Θ. Κολοκοτρώνη), προς την Τριπολιτσά (με τους Παπαφλέσσα, Αναγνωσταρά και Κυριακούλη Μαυρομιχάλη) και προς τις Κορώνη και Μεθώνη. Στην πόλη παρέμειναν Μανιάτες οπλαρχηγοί και ντόπιοι δημογέροντες, οι οποίοι συγκρότησαν την πρώτη επαναστατική κυβέρνηση της απελευθερωμένης Ελλάδας, τη «Μεσσηνιακή Σύγκλητο» (ή Γερουσία).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.